Selasa, 25 Januari 2011

Resepi Sup Ayam

 


 

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 1/2 ekor ayam yg. telah dibersihkan
  • 1 bungkus perencah sup tulang(saya lebih suka guna perencah sup tulang,terpulang kalau nak sup bunjut) 
  • 1 biji tomato-potong ikut suka 
  • Kiub maggi ayam 1 ketul
  • 4 biji bawang merah-ditumbuk kasar
  • 2 biji bawang putih-ditumbuk kasar
  • 1 inci halia-ditumbuk kasar
  • garam secukup rasa
  • daun bawang serta daun sup
  • *jika nak pedas blh tambahkan cili padi 2-3 biji (diketuk sikit sja jgn lumatkan)

Cara-cara

  1. Rebus ayam bersama bawang merah,bawang putih,halia dan perencah sup hingga mendidih 
  2. Setelah mendidih masukkan  kiub ayam MAGGI ,tomato dan garam secukup rasa (jika nak pedas masukkan cili padi yang diketuk tdi)
  3. Setelah ayam masak,bolehlah anda menghiasnya dengan d.sup dan d.bawang
Tips : Untuk elakkan ayam berbau hanyir, semasa basuh bilas dengan air gandum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan