Ahad, 23 Januari 2011

Puding Roti Marble

Bahan-bahan

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air
  • 2 sudu besar milo (boleh juga guna sebuk koko)

Cara-cara

  1. Didihkan 3 cawan air,serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk.
  2. Blendkan roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar-agar yg sudah dimasak tadi( tunggu hingga ia mendidih bru masukkan).
  3. Masukkan butter/marjerin yang telah dicairkan dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan lagi masukkan serbuk milo atau serbuk koko. Kacau cepat-cepat hingga sebati (pastikan ia tak berketul, utk senangkan saya lebih suka bancuh milo dengan air panas dulu) 
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sebab puding@agar-agar nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam. Sedap dan enak dimakan ketika sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan