Khamis, 17 Februari 2011

Sambal Tumis Ikan Bilis


Bahan-bahan ;
400gm ikan bilis yang telah dibersihkan-digoreng hingga sedikit garing
20 biji cabai kering-potong ,rendam air panas 15 minit dan dikisar (bagi yg tak tahan pedas blh kurangkan kuantiti cabai)
2 inci belacan-dikisar
5 ulas bawang merah-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
1 keping asam gelugor
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
3 cawan air
minyak utk menumis
*bagi yang suka ajinomoto blh taruk sedikit ajinomoto

Caranya;
-Panaskan minyak, tumiskan semua bahan kisar tadi hingga naik bau
-Masukkan air kacau dan masukkan asam keping
-Bila mendidih masukkan gula dan garam
-Apabila kuah hampir pekat, masukkan ikan bilis yang telah digoreng
-Bila dah secukup rasa, tutup api

Tips : Saper yang nak sambal tumis yang aromanya lebih best boleh taruk daun pandan. Pehtu makan ngan nasi lemak...fuhhh enak dan lazat...huhu

Selain makan sambal tumis bilis ni ngan nasi putih, boleh gak buat cicah ngan lempeng...cam kat bawah ni...memang layan abis....


Lempeng (lebihan cekodok bawang yang diubahsuai) cicah ngan sambal bilis

Tiada ulasan:

Catat Ulasan