Rabu, 9 Februari 2011

Resepi Gulai Ayam

Gulai Ayam (Versi Kelantan)


Bahan-bahan :-
1/2 ekor ayam-dipotong ikut suka
1 biji santan kelapa
2-3 cawan air (bergantung pada kepekatan kuahnya)
1 sudu besar serbuk kari ayam
1 biji kunyit hidup -ditumbuk ( blh juga guna serbuk kunyit-1 sudu besar)
4 biji cabai kering-ditumbuk
3 biji bawang merah-ditumbuk
2 biji bawang putih-ditumbuk
1 cm halia-ditumbuk
2 biji cili hijau-dibelah tengah
Garam dan sedikit gula secukup rasa
*Bagi yg suka ajinomoto blh letakkan sedikit ajinomoto

Caranya:-
-Masukkan santan dan air dalam periuk dan panaskan api.
-Masukkan semua bahan-bahan yang ditumbuk tadi, kacau selalu agar tak meruap
-Bila mendidih, masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa.
-Kacau hingga masak, hingga ayam dah empuk masukkan cili hijau.
-Dah masak boleh makan dengan nasi dan dicicah ngan roti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan