Sabtu, 12 Februari 2011

Pulut Kuning

Pulut Kuning

Contoh hidangan bersama rendang ayam

Bahan-bahan;
2 cawan beras pulut (dibasuh & ditoskan)
air yang mencukupi untuk meliputi pulut
1 sudu serbuk kunyit (dicampurkan)
2 ulas bawang putih
¼ sudu garam
1 ¾ cawan santan
2 helai daun pandan

Cara menyediakan;
-Masukkan bawang putih ke dalam air kunyit & rendamkan beras pulut ke dalamnya selama sekurang-kurangnya 3 jam.
-Toskan beras itu & buangkan bawang putih itu.
-Satukan garam & santan dalam sebuah periuk besar. Kacaukan hingga mendidih & masukkan beras pulut dan daun pandan.
-Teruskan mendidih selama 1 minit, Kemudian kecilkan api.Masak dengan bertutup hingga pulutnya masak dan kering.
-Buangkan daun pandan. Isikan pulut itu ke dalam pinggan .
-Sedap dimakan dengan sebarang lauk seperti rendang ayam,rendang daging, gulai ayam ataupun daging dan apa-apa jer.

p/s: Ramuan hidangan ni sesuai utk 4-6 orang jer.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan