Isnin, 11 April 2011

Resepi Menyicah Perut Lembu


Bahan-bahan:-
250 gram perut lembu-dibersihkan
5 biji cili kering-dibersihkan dan direndam 5 minit dan ditumbuk
3 ulas bawang merah-ditumbuk
2 inci belacan-ditumbuk
2 batang serai-diketuk
1 sudu teh garam halus
2 sudu teh gula
1 1/2 biji limau nipis-diperah ambil jus

Caranya :
-Perut lembu yang telah dibersihkan direbus bersama 1 sudu teh garam hingga empuk
-Setelah empuk, air rebusan jangan dibuang kerana digunakan sebagai kuahnya
-Perut lembu dipotong kecil-kecil
-Masukkan kedalam mangkuk air rebusan  bersama perut lembu tadi
-Cili kering,bawang merah, belacan yang telah ditumbuk dan serai yang diketuk dimasukkan dalam mangkuk tersebut
-Perahkan limau nipis, masukkan gula dan gaul hingga semua ramuan sebati
-Bila dan secukup rasa bolehlah dihindangkan bersama nasi dan hidangan lauk pauk lain.

nota kaki : ini makanan orang kelantan, memang best dan syok bila makan ngan nasi panas-panas...huhu



Tiada ulasan:

Catat Ulasan