Bahan-bahan kisar ;-
100gm bawang merah
60gm bawang putih
40gm kunyit
2 batang serai
40gm lengkus
15gm belacan
60gm cili kering (direndam dalam air panas)
Bahan lain ;-
500gm ikan dory / ikan pari/ ikan kembung
20gm sos ikan
5gm garam dan bahan perasa
30ml jus limau kasturi
Bendi (potong serong)
Daun pisang
Kertas pembalut aluminium
Cara-caranya:
1. Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.
2. Masukkan garam dan bahan perasa serta jus limau.
3. Ambil kertas pembalut aluminium dan letakkan daun pisang diatasnya
4. Letakkan sedikit sos ikan di atas daun pisang kemudian letakkan ikan diatasnya
5. Tuangkan bahan kisar yang telah ditumis tadi ke separuh atas daun pisang dan separuh lagi atas ikan,
letak sedikit sos ikan kemudian taburkan hirisan bendi.
6. Balut pembalut aluminium dengan rapi bagi mengelakkan udara terkeluar.
7. Masak diatas dapur arang atau ketuhar selama 15 minit hingga masak.
2. Ikan Bakar
Bahan-bahan :-
1 ekor ikan bawal atau ikan merah -ikan dibersihkan dan dikelar
3 batang serai-ketuk
5 helai daun limau purut
3 sudu besar jus asam jawa
daun pisang
aluminium foil
Bahan mesin/tumbuk :-
5 biji cili api
5 biji cili merah
5 biji cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
garam
Caranya ;-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi dan naik minyak.
2. Rasakan masin dan masamnya dan kacau sehingga naik minyak. Masukkan daun limau purut dan serai ketuk tadi.
3. Letakkan daun pisang diatas aluminium foil.
4. Letakkan separuh sambal yg telah dimasakkan diatas daun pisang.
5. Letakkan ikan diatas sambal tadi.
6. Ratakan sambal ikan diatas badan ikan dan tutupkan semula dengan daun pisang.
7. Bungkus ikan dengan aluminium foil dan bakarlah dengan dalam kuali non-stik pada api paling kecil (sehingga ikkan masak )dalam 30 minit pada setiap belah/bahagian ikan.
8. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan besar.
9. Boleh juga siapkan air asam sebagai mencicah ikan bakar ini
Tiada ulasan:
Catat Ulasan