Jom saper nak cuba boleh buat....
inti daging belum gaul ngan kobis
Lempeng dah siap dan boleh dimakan
Bahan untuk inti;
300 gm daging lembu-dipotong kecil/dicincang
3 biji bawang merah-dikisar
2 biji bawang putih-dikisar
2 biji cabai kering-dikisar
1cm halia-dikisar
1 sudu besar lada hitam-dikisar
2 sudu besar sos tiram
3 cawan air
1/4 Kobis-dibersihkan dan dicincang halus
Caranya ;
-Tumiskan bahan kisar tadi dengan sedikit minyak
-Sampai naik minyak masukkan air dan sos tiram
-Kacau hingga kering (kiranya ramuan tu dah sebati ngan daging)
-Angkat dan gaulkan daging bersama dengan kobis yang telah dicincang
Bahan Utk Buat Lempeng ;
1/2 kg tepung gandum
2 cawan susu UHT ducth lady (nak brand lain pun takpe..janji susu segar)
2 cawan air suam
1 biji telur (jgn lupa basuh dulu sebelum pecahkan telur)
1 sudu besar mentega
Sedikit garam (lebih kurang 1 sudu teh)
Caranya ;
-Satukan semua bahannya dan gaul hingga sebati (adunannya macam cair dan likat yer)
-Panaskan kuali, taruk sikit jer minyak (lebih kurang 1 sudu teh jer)
-Tuangkan adunan tadi dlm kuali dan leperkan jadi bulat dan nipis
-Dah masak angkat dan bolehlah terus masukkan inti tadi dan gulung
-Ulang hingga habis adunan tadi
Tips:
-kalau nak tekstur lempeng yang menarik elok guna kuali non-stick
-kalau nak tukarkan ngan ayam pun boleh.
Nota kaki: Masa buat tadi,anak-anak tak sabar nak makan, panas-panas dah masuk mulut. Masa nak g sekolah siap pesan suruh simpan bakinya nanti balik sekolah nak makan lagi...hehe
Tiada ulasan:
Catat Ulasan