Bahan-bahan ( 5 orang makan )
- 1/2 ekor ayam yg. telah dibersihkan
- 1 bungkus perencah sup tulang(saya lebih suka guna perencah sup tulang,terpulang kalau nak sup bunjut)
- 1 biji tomato-potong ikut suka
- Kiub maggi ayam 1 ketul
- 4 biji bawang merah-ditumbuk kasar
- 2 biji bawang putih-ditumbuk kasar
- 1 inci halia-ditumbuk kasar
- garam secukup rasa
- daun bawang serta daun sup
- *jika nak pedas blh tambahkan cili padi 2-3 biji (diketuk sikit sja jgn lumatkan)
Cara-cara
- Rebus ayam bersama bawang merah,bawang putih,halia dan perencah sup hingga mendidih
- Setelah mendidih masukkan kiub ayam MAGGI ,tomato dan garam secukup rasa (jika nak pedas masukkan cili padi yang diketuk tdi)
- Setelah ayam masak,bolehlah anda menghiasnya dengan d.sup dan d.bawang
Tips : Untuk elakkan ayam berbau hanyir, semasa basuh bilas dengan air gandum.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan