Ikan Jenahak Selepas Goreng
Dah siap
Raja Hidangan...huhu
Bahan-bahannya :-
A. Ramuan untuk goreng ikan
1 ekor ikan jenahak (siakap dan kerapu pun blh)
2 sudu besar tepung jagung (utk ikan yg saya buat ni saya taruk 4 1/2 sudu besar sebab besar)
1 sudu kecil lada sulah
Sedikit Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
B. Ramuan untuk kuah
1 biji cili bengala hijau-potong kiub
1 biji cili bengala kuning-potong kiub
4 biji bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih-ditumbuk
1 inci halia-dihiris panjang2
1 biji tomato - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu sos tiram
sedikit serbuk maggi @ 1/2 kiub maggi
1/2 lobak merah - dipotong dadu
1/2 timun - dipotong dadu
sedikit kobis bunga - dipotong dadu
1/2 biji nenas - dipotong dadu ( kalau nak buat 1/4 pun takpe terpulanglah yer, saya suka banyak nenas)
garam dan gula secukup rasa
sedikit cuka (jika suka)
Caranya:-
-Perapkan semua Ramuan A tadi bersama ikan yang telah disiangkan selama 5 minit.
-Goreng dan angkat
-Tumis bawang besar,bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan
-Masukkan tomato dan goreng hingga tomato masak betul
-Masukkan cili bengala hijau dan kuning, tambahkan air untuk lembutkan cili bengala tu
-Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, cuka, kiub maggi, garam dan gula secukup rasa
-Akhir sekali bila dah masak dan semua rasa dah ok tuangkan kuah tadi keatas ikan yang telah digoreng tadi
-Boleh dihiaskan dengan menabur daun sup (dihiris halus) dan cili merah yang dibelah 5 sebagai bunga.
p/s: cubalah mesti sedap....hehehe
Tiada ulasan:
Catat Ulasan