Ikan Bakar Air Asam
Bahan-bahan:-
2 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih-dikisar
1/2 biji bawang besar-dikisar
1 batang serai serai-dikisar
1/2 sudu serbuk kunyit
sedikit garam dan daun pisang
Cara membuat;
-Gaulkan kesemua bahan di atas
-Perapkan selama 10 minit dan balut dengan daun pisang
-Bakar hingga masak
Bahan-bahan utk air asam;
100gram asam jawa
1 biji bawang besar-dihiris
3 tangkai cili merah-dihiris
1 biji tomato-dihiris
1/2 cawan air masak dan sedikit garam
Cara membuat;
-Campurkan asam jawa dengan air masak
-Ramas hingga sebati dan asingkan bijinya
-Masukkan bawang besar,cili merah,tomato yang dihiris tadi dan sedikit garam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan